Преди една година украинската армия освободи Херсон от руска окупация. Когато

...
Преди една година украинската армия освободи Херсон от руска окупация. Когато
Коментари Харесай

Голямата битка на Украйна

Преди една година украинската войска освободи Херсон от руска окупация. Когато украинският президент Зеленски назова 2023 " годината на завръщането ", хората чакаха от нея страсти, сходни на тези в Херсон тогава. Днес към този момент е ясно, че тези очаквания остават несбъднати, написа АРД.

Украинската контраатака мина без огромни триумфи. Причините за това са сложни и подлежат на дълго разискване на Запад. Бяха обещани доста и разнообразни оръжия, само че не всички бяха доставени. Това даде на Русия задоволително време да разшири позициите си и да минира фронта. Много военни специалисти споделят, че упованията към украинското нахлуване са били прекомерно огромни.

Зеленски и Залужни - различията порастват

Украйна обаче също очакваше повече и към този момент никой не го крие. Пред английският " Икономист ” главнокомандващият на украинската войска Валерий Залужни разяснява заплахата от патова обстановка и съпостави ситуацията с Първата международна война. Политиците в Киев не бяха удовлетворени от разбора му, отбелязва АРД. 

Зеленски и Залужний, както и огромната част от сънародниците им, са обединени към една обща цел - Украйна да си върне всички територии, включително и Крим. Затова се и счита, че украинският президент е бил изумен, когато е прочел разбора на своя главнокомандващ в медиите. По всичко проличава, че казаното от него не е било в съгласие с управляващите в Киев, написа АРД. Президентската институция гледа на сравнението с Първата международна война като на торпилиране на усилията ѝ, написа немската обществено-правна медия. 

Дори доверието към Зеленски е спаднало

И до момента в който Залужний евентуално целеше да раздруса Запада с трезвия си боен разбор и да ги подтикне да доставят повече оръжия, политическият кръг към Володимир Зеленски се притеснява, че резултатът може да е противоположен. Затова президентът в този момент се старае да върне Украйна в позиция на доминация - както на фронтовата линия, по този начин и в стратегическите връзки. Това е и повода Залужний, който дълго беше считан за недостижим, да бъде обществено охулен от президентската администрация. Посланието е единствено едно - никой не е недостижим.

Говори се даже за смени на някои от най-високопоставените военни в Украйна, в това число генерали. Целта е украинците да видят, че се понася отговорност, изяснява АРД. Подобно би трябвало да е посланието и към Запада - че за развиването се на бойното поле не са отгововорни единствено те. 

Президентът Зеленски обаче също към този момент е обект на рецензии. Украинското общество към момента има доверие на Зеленски, само че то е спаднало - от 91 % на 76 в последните няколко месеца, прецизира АРД. Освен за неналичието на военни триумфи, Зеленски е подложен на критика и за това, че не умее да приема рецензия.

Продължаващите месеци наред конфликти край Авдеевка са образец за това, че войната ще се води до безсилие.Снимка: Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Киев не може да рискува поддръжката на Запада

Всички в Украйна са наясно с едно - без помощта от Запада страната няма да успее да надделее във войната на безсилие против Русия. Производството на оръжия в самата Украйна е увеличено доста - чака се да се създават от ден на ден дронове и боеприпаси. Но защото Русия разполага с доста повече хора и оръжия, както и с военна помощ от Северна Корея и Иран, Украйна не може да се оправи без поддръжката на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Сега доставките на оръжия за Украйна са намалели, оплаква се самият Зеленски, представен от АРД. По думите на украинския президент това е резултат от войната в Близкия изток. Доставките понижават, тъй като всички партньорски страни мислят и за своя оръжеен запас. Според Зеленски обаче Западът би трябвало да увеличи потенциала си за произвеждане.

Затова и тонът е изменен. През януари Зеленски упрекна немския канцлер Олаф Шолц в липса на политическа воля. Сега украинският президент приказва за доверието, което има в Шолц и споделя, че връзките сред двете страни са на най-високото си равнище в историята. Въпреки че канцлерът продължава да е срещу доставянето на крилати ракети " Таурус ".

Ракетите с отдалечен обхват могат доста да оказват помощ на Украйна - да вземем за пример с цел да ограничи доставките до незаконно анексирания Крим. Украинските управляващи не са спирали да убеждават немските си сътрудници в нуждата от сходни ракети, пише АРД. Публично обаче се чуват единствено благодарности - в актуалната обстановка Украйна не може да си разреши да рискува положителните си връзки с втория си максимален доставчик на оръжия.

Украйна цели да е в позиция на силата

Повече от 630 дни след началото на съветската война против Украйна изглежда, че водачите на страната имат съответен взор над опциите пред тях. Никой в Киев към този момент не приказва за бързо отвоюване на окупираните от Русия територии. Но военните триумфи в Крим провокират горделивост. Според украинските власти отслабването на съветския черноморски флот е довело до това 151 товарни кораба да съумеят да употребяват краткотрайния кулоар в Черно море.

Украйна се нуждае от още такива военни триумфи, написа АРД. Надеждата в президентската администрация е, че това освен би повдигнало духа на хората, само че би вдъхнало на страната и политическа мощ. Само от позицията на силата концепцията за договаряния не би била изцяло изключена.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР